Life coaching &
consiliere existențială
cu Radu Dincă

Deși consilierea nu este terapie, întotdeauna în procesul dialogic se strecoară elemente vindecătoare. Care e diferența dintre consilierea pe care ți-o ofer eu și alt gen de consiliere? Simplu: abordarea holistă. Filosofia se împletește cu dezvoltarea personală, cu literatura, cu arta, cu practici de mindfulness. Ce mă diferențiază de alți consilieri? La fel de simplu: asumarea totală a misiunii de a te înțelege și de a te oglindi, astfel încât să te poți vedea mai bine și să accezi pentru a pune în practică potențialul tău, ale cărui limite le vom depăși împreună!

E doar un exemplu de ce vom utiliza împreună:
Ai auzit de schema PEACE?

P= Problemă
După ce am stabilit obiectivele sesiunilor noastre pe termen scurt și mediu și după ce am explorat în mare dimensiunile existenței tale, putem trece la enunțarea situațiilor mai dificile pe care le înfrunți. O teamă, lipsa de motivație, lipsa sensului, angoasa, spleen-ul față de anumite situații - facem o listă cu tot ce te frământă sau te preocupă.
E= Emoție
Avem lista cu dificultățile, acum să vedem cum te fac să te simți aceste dificultăți. Unde simți teama? Cum te face să te simți situația pe care ai prezentat-o ca fiind dificilă?
A= Analiză

Acum vom analiza rațional emoțiile. Vom stabili relații de cauzalitate, dacă este cazul. Vom analiza percepția ta și, în general, toate elementele pe care le identificăm în cadrul ședințelor sau pe care le identifici în cadrul activităților pentru acasă. Și, da, sunt doar la un telefon distanță oricând, nu e nevoie să aștepți următoarea ședință dacă ceva te macină foarte tare. Apoi putem să facem ceea ce se numește reframing. Că tot veni vorba...
C=Contemplare
Aceasta este o activitate cu specific filosofic care vizează transformarea ideilor raționale la care ajungem prin analiză în emoții. Sună ciudat, nu? Dar sigur îți amintești că, deși știai că nu e nimeni în întuneric, copil fiind, tot te temeai de posibilitatea de a fi ceva sau cineva acolo. Cam așa e și cu ideile. E nevoie de timp și de efort pentru ca adevărul să dobândească o putere transformatoare la nivel afectiv. Ne folosim de jurnalul filosofic, de meditație și/sau de activități asemănătoare celor din CBT (terapie cognitiv-comportamentală) sau NLP (programare neuro-lingvistică). Dar nu uita, te rog, nu sunt terapeut!
E= Eliberare
Acum ne bucurăm de rezultate și facem tot posibilul să le fixăm bine-bine, ca să nu ne întoarcem la situația inițială după un timp. Să știi că e absolut firesc să fie dificil și e la fel de normal să revenim la stările noastre. Din acest motiv e nevoie ca relația dintre consilier și client să fie puternică și sinceră, pentru a putea reveni oricând este nevoie la orice situație.

Procesul de consiliere alături de mine

Redarea conexiunii cu sinele și cu alteritatea prin intermediul practicilor filosofice și al celor de coaching.

Explorarea dimensiunilor existenței tale

Mulțumită mentorilor mei cărora le sunt recunoscător, îndeosebi lui Sandu Frunză, îți voi pune la dispoziție toată priceperea mea pentru a crește și pentru a cultiva reziliența în fața dificultăților din viața ta. Vom explora toate sferele existenței tale (care se întrepătrund), de la cea fizică, la cea intelectuală, religioasă, socială, spirituală și chiar și digitală. Desigur, atât cât îți este confortabil, în ritmul tău. Răbdarea este o calitate fundamentală a iubitorilor de înțelepciune.

Feedback-ul tău este punctul de plecare pentru fiecare „următoare ședință”

Dacă îmi dau seama în timpul colaborării noastre că anumite elemente nu sunt productive, iar acest lucru nu poate fi remediat, atunci îți voi recomanda cordial serviciile unui coleg de breaslă.

Ceea ce îți ofer eu este unic

Spre deosebire de alți consilieri pentru dezvoltare personală, eu îți ofer un bagaj complex în care incluzi: deschiderea mea spre învățare, energia vârstei, dorința de a crește, experiența propriei mele lupte cu demonii interiori (anxietatea și episoadele depresive), experiența filosofică și literară și efortul meu constant de a te înțelege din ce în ce mai bine - fapt care îmi permite să te accept exact așa cum ești tu, o ființa autentică, în căutarea perfecționării propriei autenticități.

„Filosofia nu este o preocupare exclusiv teoretică. Din contră, filosofia este o preocupare prin excelență practică. Ea este trăirea vieții bune în toate dimensiunile existenței tale, alături de semenii tăi, conform celor cinci coordonate: libertatea, puterea, rațiunea, fericirea și activitatea.
R.D.

Sunt întrebat destul de des

Sigur te vei lămuri dacă arunci o privire

Care este prețul pentru serviciile tale?

Prețurile standard pentru serviciile pe care le ofer eu sunt precizate, pentru transparență, pe pagina dedicată. Desigur, în funcție de nevoi și dorințe, acestea se pot schimba. Cu siguranță că vom găsi o soluție care să fie potrivită și pentru mine și pentru tine sau pentru organizația/instituția din care faci parte/pe care o reprezinți.

Mi se potrivește oare consilierea existențială?

Întrebarea poate fi reformulată astfel: mai ai ceva de învățat despre tine? Răspunsul este absolut evident: DA! O explorare riguroasă a ființei tale este esențială pentru a putea face trecerea de la fericirea pasivă la cea activă, pentru a putea accesa viața autentică, viața bună, în acord cu un orizont de valori care protejează comunitatea din care faci parte. Consilierea existențială/ filosofică se diferă de celelalte tipuri de consiliere mai ales prin formarea consilierului. Și cum filosofia e sursa tuturor formelor de cunoaștere, eu zic că facilitatorii formați prin filosofie sunt conectați la sursa travaliului și progresului etic și existențial. Consilierea existențială cuprinde sub o formă sau alta tehnici din celelalte practici de consiliere. În plus, nu e nevoie să facem apel direct la ideile lui Spinoza, Marc Aureliu, Nietzsche sau Aristotel. Vei vedea, în tine, dacă nu știai deja, se ascunde un FILOSOF însetat de cunoaștere. Sună-mă să te convingi.

Are nevoie copilul meu de dezvoltare personală prin filosofie?

Punem foarte des problema în termeni de nevoi, adică în termeni minimali. Desigur, dincolo de nevoile despre care știm cu toții, copiii au nevoie de un cadru în care să se descopere și în care să își expună intuițiile despre sine și despre lume pentru a învăța cum să se exprime, cum să argumenteze, cum să filtreze fake news de știrile care încearcă să prezinte realitatea. E nevoie de un cadru specific, facilitat de un expert în educație și practici educaționale și digitale, pentru a avea maxim de randament în dezvoltarea abilităților de leadership, oratorie, teamwork, reglare psiho-afectivă, gestionare a situațiilor de stres etc. Deci da, copilul tău are nevoie de dezvoltare personală prin filosofie. Dar nu uita, uneori nu e eficient să gândești în termeni de nevoi. Gândește-te altfel: ce GROZAV ar fi ca micuțul tău sau micuța ta să facă parte dintr-o comunitate de mici exploratori care caută și construiesc sensuri și semnificații pentru lumea în care trăiesc și pentru propriile lor vieți!

Cine ești tu în viața privată?

Acum, pe lângă toate activitățile pe care le desfășor, sunt student la un MBA internațional cu predare în limba engleză. Îmi place să cred că sunt artist - am scris o carte și scriu poezie. Pictez, dar acest hobby are scopul de a-mi oferi o ieșire din lumea stresului zilnic. Citesc mult. Îmi doresc să vindec. Bunica mea îmi spunea că numele meu semnifică „bucurie”. Mi-am propus să le ofer bucurie și celorlalți, nu doar mie. Bucuria are nevoie de un fundament stabil pe care să stea. Acest fundament este echilibrul afectiv. Mă confrunt zilnic cu proprii mei demoni. Și eu sunt, la rândul meu, consiliat de un specialist. Și atunci când pierd o luptă, și atunci când o câștig, învăț o nouă lecție. Am responsabilitatea să dau această lecție mai departe pentru că simt că aceasta este menirea mea.

Când am nevoie de coaching?

Răspunsul simplu - mereu.
Dincolo de glumiță, coaching-ul este recomandat în cazul dificultăților privind motivația, în cazul dificultăților de a face o alegere sau de a începe un nou proiect al vieții tale. Coaching-ul nu se adresează persoanelor care suferă de depresie sau de anxietate. Persoanelor care au parte de astfel de situații în viața lor li se recomandă să consulte un psihoterapeut.

Putem să colaborăm și în alte proiecte?

Absolut! Proiecte educaționale, culturale, artistice, de voluntariat! Aproape orice! Îmi place să lucrez alături de alți oameni. Doar așa putem construi comunități mai puternice!

Ce te motivează?

Zâmbetele voastre. Bucuria copiilor pe care îi întâlnesc. Momentele de „Ahaaaa!!! Acum m-am prins”. Îmbrățișările. Scrisorile de mulțumire. Poveștile pe care le voi putea spune.